l

Sokan nem is gondolnák, hogy a weboldal is megbetegedhet. Az egyszer hibátlanul beállított honlap nem marad örökké ugyanabban az állapotban, ha nincs karbantartva, a webhely egészsége jelentősen romlani fog.

A folyamatos frissítések elhanyagolása, a biztonsági rések nyitva hagyása, a törött linkek figyelmen kívül hagyása mind-mind oda vezet, hogy a weboldalad nem fog megfelelően működni. Ha ezeket a problémákat Te veszed észre, és nem a potenciális ügyfeled, máris félig nyertél, hiszen lehetőséged van javítani a problémán, mielőtt bárki észrevenné.
Ezért is fontos, hogy rendszeres időközönként ellenőrizd weboldalad egészségi állapotát. Ezt többféleképpen is megteheted.

Biztonsági rések ellenőrzése

A leglényegesebb, hogy csökkentsd weboldalad sérülékenységét, ne hagyj nyitva biztonsági réseket. Sajnos egyre több bővítmény fertőzött vírussal, ezért kiemelt fontosságú, hogy csak megbízható helyről tölts le plugin-t. Ha mégis meggondolatlanul telepítettél egyet, legyen élesítve a honlapod vírusírtója. A támadások érkezhetnek célzottan is! Nem is gondolnád, hogy egy átlagos céges weboldalt hányszor próbálják meg feltörni a hackerek a világ minden tájáról. A helyesen beállított védelmi rendszer a legtöbb esetben hárítja ezeket a támadásokat, de a védelem sosem 100%-os. A WordPress rendszerébe a leggyakrabban az “admin” és az “user” felhasználónevekkel próbálnak besurranni a kiberbűnözők. Ezeket a kifejezéseket mindeneképpen kerülnünk kell. Jelszónak is ajánlott egy 12 karakterből álló, kis- és nagybetűket is tartalmazó betű-szám kombinációt választani. A jelszó sose legyen 12345, QWERTY, vagy a honlap neve. Ha erre a pár apróságra odafigyelünk, máris sokat tettünk a webhelyünk biztonsága érdekében. Ám, mivel az ördög sosem alszik, ezért érdemes a teljes weboldalról és az adatbázisról is biztonsági mentést készíteni pár hetente, vagy akár naponta. Az utolsó 3 biztonsági mentést megőrizve nyugodtan alhatunk, hiszen ezekből bármikor vissza lehet állítani a sérült weboldal teljes tartalmát.

Keresőoptimalizálási gondok

A weboldalad egészségi állapotát a Google-ben elfoglalt helye is meghatározza, ugyanis ha eltűnik a keresőből a honlapod, akkor az azt jelenti, hogy a keresőoptimalizáltsággal akadtak problémák. Ennek romlása a céged teljesítményére is negatív hatással lehet, hiszen ha a Google nem rangsorolja az oldalad, akkor feltehetően az ügyfeleid sem fogják böngészgetni azt. Érdemes időközönként ellenőrizni a weboldalad reszponzivitását, a weboldalad sebességét, azt, hogy rendelkezik-e a weboldalad weboldaltérképpel, valamint a robots.txt-ben nincs-e letiltva, hogy a Google indexelje az oldalad.

Lassú betöltési sebesség

A lelassult weboldalakat senki sem szereti. A felhasználó türelmetlen, a Google pedig finoman szólva sem toleráns velük. Ezért erre a területre is kiemelt figyelmet kell fordítanunk. A weboldalunk sebességét a célszerű időközönként leellenőrizni, és ha sebesség csökkenést tapasztalunk, meg kell fogadnunk a kiértékelés során javasolt javításokat. A legtöbb esetben túlméretezett képek, törött linkek, lejáró SSL tanúsítvány, hibás átirányítások okozzák. A legjobb, ha mindezekre odafigyelve, 3 mp alá szorítjuk a honlapunk betöltési sebességét.

Eltűnő funkciók, széteső oldal

Ha egyszer csak a weboldal már ne a régi, jól megszokott arcát mutatja, hanem elkezd egészen furcsán viselkedni, akkor a legtöbbször frissítási problémák húzódnak a háttérben. A tartalommenedzsment-rendszereket (CMS – Content Management System) rendszeresen frissíteni kell, hiszen akár hetente kijöhetnek újabb verziók. A plugin-okkal és a template-ekkel is ugyanez a helyzet, ha elhanyagoljuk a legújabb verzió telepítését, félő, hogy a régi már nem lesz kompatibilis a többi modullal, ezért egész egyszerűen nem fog működni. Az általam karbantartott weboldalak is néha egészen elképesztő módon tudják követelni a frissítést, például egyszerűen eltűnik a nagy gonddal beállított slider a fejlécben. Pár kattintással mindez kiküszöbölhető, a lényeg a rendszerességen van. Természetesen itt is – főleg a CMS frissítése előtt! – célszerű egy biztonsági mentést készíteni a teljes weboldalról és az adatbázisról.

A weboldalunk optimális működése érdekében ezeket az ajánlott ellenőrzéseket érdemes heti szinten elvégezni, hiszen ha bármilyen eltérést tapasztalunk, így azonnal tudunk reagálni a problémára. Ha nem akarod ezzel tölteni az idődet, nyugodtan rám bízhatod a feladatot. Egy meghatározott havi díjért cserébe weboldalad egészsége felől már nem kell aggódnod.